Vanmorgen weer naar het schrijfcafé in Haarlem geweest en het thema was ‘ zomer’. Op allerlei manieren schreven wij daarover, zo ook naar aanleiding van het intrigerende gedicht’ Zomernacht’ van C.O. Jellema. Voor de liefhebbers onder ons: tik dit in bij Google en je kunt het helemaal lezen. Is zeer de moeite van het lezen en herlezen waard. Uit dat gedicht moesten we een zin pakken en daar vijf (of zeven) minuten over schrijven. Ik koos de laatste zin:

………………………………Wees langzaam
door vogels gezongen het wordende licht’.

Deze laatste regel heb ik gekozen omdat ik hem steeds weer opnieuw wil lezen. Zo mooi, zo ontroerend, zo sfeervol en verlangend. Dat zou ik geschreven willen hebben. En al zou ik een hele tijd daarna niets meer schrijven, dan zou ik dat niet erg vinden want deze regel is meer dan genoeg.

Het langzaam licht worden betekent dat het daarvoor donker was en uit dat donker ontsta jij dan en jij wordt het licht, het wordende licht. Dit is een scheppingsverhaal in het klein want het gaat nu over jou als licht, maar tevens is het een verhaal in het groot want het kan voor iedereen gelden. Ieder kan het licht uit de duisternis worden.

En dan de vogels, die staan er niet voor niets bij. Zij bezingen en begroeten iedere morgen het opkomend licht. Ze kunnen niet wachten tot het helemaal licht is en beginnen soms al bij het eerste flintertje. En ieder heeft zo zijn eigen moment om in actie te komen. Voor de een is dat het eerste flintertje licht, voor de ander moet er meer zijn om voor te zingen.

Morgen ga ik verder met een andere regel, welke weet ik nog niet. Hangt van mijn stemming af. Om nog even op andere vogels terug te komen. Onlangs toonde ik een foto van jonge zwanen en een jonge eend die wat natte donsveren hadden en ik vroeg mij af of die geen kou konden vatten. Ik wierp de vraag op naar Ibo en jawel, hij weet het antwoord:

Wat betreft jouw vraag over de natte jongen van de Knobbelzwaan het
volgende:
De vetklier van de kuikens werken de eerste dagen nog niet en
dan komt het vet vanaf de veren van de moeder.  Na enkele dagen
begint de eigen klier te werken en bij nat worden zal dit de vetklier
extra stimuleren om te gaan werken. Dus vooral in de eerste periode
zijn de pullen kwetsbaar en zouden zij onderkoeld kunnen raken.

Is dat ook weer opgelost. Dank Ibo.