Vandaag is het regen en tot nu toe nog steeds regen, dus een mooie gelegenheid om even in een boek te duiken. Ik ben weer eens bezig met mijn boeken door te kijken van’ lees ik het nog eens? Is het voor mij het bewaren waard? En dan kan het ook gebeuren dat het van het stapeltje’ kan weg’ weer terecht komt in ‘ toch nog maar eens bekijken’. Eigenlijk ben ik een echte ‘ boekhouder’ al krijg ik sommen nooit kloppend en is een huishoudboekje nooit aan mij besteed geweest. Gewoon te slordig daarvoor. Maar door een ansichtkaart zag ik opeens het ware woord van ‘ boekhouder’. De echte titel is ‘ The office no. 20′ van Ruud van Empel.

Terug naar het boek dat weer op een andere stapel terecht is gekomen: ‘ Het beste onder de kurk ‘verhalen om van te genieten’. Allerlei bekende schrijvers hebben daar een kort verhaal over ‘koning alcohol’. Maar ik ben begonnen met de kleine zijteksten in rood die stukjes geschiedenis bevatten. Zoals het gezegde ‘ Wijn na bier geeft plezier, bier op wijn geeft venijn’. Ik, en met mij velen hebben dat altijd opgevat als’ als je al bier hebt gedronken kun je nog prima een wijntje nemen zonder dronken te worden of een kater te krijgen, maar andersom kun je het beter niet doen. Wat blijkt? De oorsprong is heel anders. Vroeger was wijn alleen weggelegd voor welgestelden, bier was voor het gewone volk. Als je van bierdrinker een wijndrinker werd, dan was je dus gestegen op de maatschappelijke ladder. En andersom dan was het financieel bergaf met je gegaan. Kijk, dat soort dingen vind ik nu leuk om te lezen. Over het ontstaan van de naam ‘ alcohol’ de volgende keer. Je snapt, dit boek komt voorlopig niet meer op het stapeltje van ‘ weggeven/doen’.