Gisteren heb ik weer een behandeling bij de pijnpolie gehad en die dag voel ik me dan niet echt lekker. Dus rustig op bed gelegen, geslapen en wat oude scheurkalenders door gebladerd op zoek voor een leuk stuk op Fluweelbloem. Ik scheurde o.a. uit Onze Taal een pagina uit over de Eendagsvlieg. En via één woordje daaruit zat ik opeens in de Griekse mythologie. Zo snel gaat dat en je hoeft er niet eens je bed voor uit. Dat deed ik vandaag wel en zocht wat op de pc en in boeken over dat woord dat de verbinding is tussen de mythologie en een eendagsvlieg: nimf of, zoals ze het vroeger schreven nymphe. Ikzelf vind die laatste schrijfwijze mooier bij het beeld passen van zo’n beeldschone halfgodin die in de natuur leeft en vaak verbonden is aan een bepaalde plek of plantensoort. Mijn voorkeur gaat uit naar de nimfen die  huizen in kabbelende beekjes of in de kronen van bomen tussen het ruizend blad. Ik bedenk me nu dat ik er ooit eens in een gedicht over geschreven heb:

de rivier is onrustig
spat omhoog
springt omlaag
van steen naar steen
geeft schuimkopjes
aan kale leien
waarover een watergeest
haar liefdesliedjes sprenkelt
en rotsen streelt
tot ze glimmen van genot

De nimfen zijn lieflijk, teder en weiden zich de ene keer aan nuttige bezigheden, de andere keer dansen of zingen zij samen met andere nimfen, maar zij kunnen zich ook in stilte terugtrekken in grotten of bergkloven. De volgende zin bracht mij weer terug naar de eendagsvlieg: ‘ Zij ( de nimf)duikt met haar tedere ledematen onder in het parelende schuim van de eenzame bronnen en beken.’
Ik heb er een fotobewerking van gemaakt.
klik erop om te vergroten

En dan kom ik weer terug bij de eendagsvlieg die geen vlieg is maar behoort tot een aparte orde, de Ephemeroptera, ofwel, haften. Als larve, ook wel nimf genoemd, leeft de eendagsvlieg in het water. Sommige soorten doen er een jaar over om volwassen te worden, andere zelfs twee jaar. Niets eendaggerigs aan dus. Maar als hij bijna volwassen is dan komt hij aan het oppervlak, zijn huid barst open en een volledig gevleugeld insect kruipt eruit. Op een rustige plek vervelt het dier nogmaals en is dan echt volwassen. Groepen dansende mannetjes zwerven boven of i nde buurt van water en als een vrouwtje in die zwerm terecht komt wordt er ogenblikkelijk gepaard. Het mannetje sterft daarna en het vrouwtje legt binnen het uur haar eitjes in het water en sterft ook. Sommige soorten worden iets ouder, een week.

Wat is het nut van die vliegen en larven? De zwermende haften zijn een dankbare prooi voor libelles, zwaluwen en vleermuizen en de stervende diertjes worden door vissen gegeten. Vissers hebben dat ook ontdekt en hebben kunstvliegen ( die soms nimfen heten) aan hun hengel. Vissers die soms in beekjes en stroompjes staan waar mogelijk op stille momenten een waternimf haar liefdeslied sprenkelt over kale keien.