Onlangs was ik in het duin en maakte daar ‘wat’ foto’s van allerlei bomen, zoals de Abeel, de wybertjesboom. Er lag een dode boom waarvan de bast los zat en dat levert mooie beelden op. Maar ook een levende met fris zachtgroen ontluikend blad uit de stam trof mijn oog.

klik erop om ze vergroot goed te kunnen zien

de abelenstam
verandert als hij doorgroeit
mijn vinger tast hem af
als een blinde
ik voel de lijnen, het ruw, glad,
de wybertjesvormen
het is z’n bast die erom vraagt
aangeraakt te worden,
bekeken, gefotografeerd
ik gehoorzaam die lokroep

leg dan mijn hand
breed op zijn huid
hij voelt als een vriend

als ik wegga zeg ik
‘ tot later maar weer’
instemmend schudt hij
zijn verse blad

 m’

Veel mensen weten dat de fruitbomen bloeien, maar dat een eik ook bloeit, dat realiseren zij zich niet. Maar die eikels moeten toch ergens vandaan komen? Daarom heb ik een bloeiende eik, een bloeiende den en een, bij velen beter bekend, een bloeiende kastanje op de foto gezet.