Dit jaar gaan we een uitstapje maken naar Engeland en dat betekent: links rijden. Hoe zou het komen dat wij rechts en zij links rijden? Het antwoord vond ik in bed, tijdens het lezen van de Historische Scheurkalender. Daarin staat:

“In het Romeinse Rijk reed iedereen links. Hiervoor zijn verschillende verklaringen. De meeste mannen waren rechtshandig, zodat het bij een gevecht logisch was om links te rijden: men kon het zwaard dan rechts hanteren. Rechtshandige ridders droegen hun zwaard links, zodat het eenvoudig te trekken was. Met het zwaard links aan de gordel was het eenvoudiger om een paard aan de linkerkant te bestijgen, anders zat de schede in de weg. Ook dit kan een reden zijn geweest om links te rijden. Ruiters konden hun paard dan vanaf de zijkant van de weg bestijgen. Een derde mogelijke reden is het gebruik om met rechts te groeten: dat ging gemakkelijker als men links reed.

Napoleon voerde het rechts rijden in Europa in. Waarschijnlijk omdat koetsiers met meerdere paarden bij voorkeur links op hun bok zaten zodat zij hun zweep makkelijker konden hanteren. Vanuit deze positie was het overzichtelijker om rechts te rijden. Het feit dat Napoleon zelf linkshandig was, kan ook een rol gespeeld hebben.”

Tja, en waar de Engelsen vroeger gebied veroverden, daar moesten de mensen ook links rijden. Dat hebben we ook in Australiё ervaren. We hadden daar een camper gehuurd en Ton moest niet alleen links rijden, maar ook links schakelen. Beide deed hij voortreffelijk al was het in Engeland lastiger rijden tijdens vorige vakanties. Waar wij met de camper reden in Australiё was meer 1 weg en alleen rechtdoor en na 100 km rechtsaf en dan doorrijden tot de weg stopt. Maar ondanks dat, Ton deed het voortreffelijk.

Ton is hier aan het tanken. Bij iedere mogelijkheid die er was om te tanken moest je dat doen want er was geen garantie dat er bij de volgende pomp bezine was en in de woestijn ga je niet va nde weg af om een dorpje te zoeken waar ze dan wel benzine hebben, zoals wij in Europa wel hebben gedaan. Dus bezinetank en watertank altijd volgooien. Tjonge, nu ik eraan terug denk krijg ik een beetje een heimwee gevoel naar die weidsheid, die stilte, die kleuren en het gevoel van’ wat zullen we straks te zien krijgen en waar zullen we vanavond staan.’
Maar gelukkig hebben we de foto’s en mijn dagboek nog. Straks weer eens in bladeren, want die regen buiten noodt niet uit tot een wandeling.