Wij hebben in de vijver drie bakken met dotters en vooral van een bak zit ik dagelijks te genieten. Niet direct van de dotters, maar van de vogels die, staande in die bak, aan het badderen zijn. Onlangs zag ik moeder merel verwoed met haar snavel door de aarde van de bak woelen en wat natte blaadjes en takjes oppikken. Daarmee vloog ze naar haar nest op het muurtje naast ons huis en ik zag voor het eerst hoe het komt dat merelnesten vaak zo mooi glad en rond van binnen zijn. Zij legde haar vondst erin, zakte wat door de poten en met haar buik naar voren maakte zij de binnenkant, al bewegend van links naar rechts, glad. Ik vond dat zo mooi om te zien. Hopelijk komen er ook dit jaar weer jongen in die het redden tot na het nest en kan ik ze weer op de foto zetten. Vanuit de kamer kan ik dan de bekjes boven het nest uit zien komen. Zo dichtbij is de natuur met al zijn weerkerende wonderen.

Terug naar de dotter. Ik ging, toen het een zonnig moment was, naar buiten met de camera en heb verscheidene foto’s gemaakt, vooral toen ik er een grote vlieg op zag zitten. Zou die er goed opkomen? Hj kwam er goed op. Hij hielp op dat moment mee met de bevruchting va nde bloemen, want niet alleen bijen en hommels zorgen daarvoor, ook vliegen, wespen, vlinders en zelfs sommige vleermuizen. En ook dit kun je bekijken in je eigen achtertuin. En daar hoef je geen vijver voor te hebben, je kunt het op allerlei bloemen zien. Gewoon een kwestie van eens door de benen zakken en de blik richten op details in je tuin. En nu maar hopen op wat meer zonnige momenten en wat hogere temperaturen.

klik erop om ze vergroot te zien