Gisteravond in bed weer eens een oude Historische Scheurkalender gepakt en af en toe een blad eruit gescheurd voor ‘ leuk voor Fluweelbloem’.

De term’ pechvogel‘ kennen we allemaal, maar waar die term vandaan komt meestal niet. Ik wist het ook niet, tot gisteravond.
De term komt uit het onderwijs. In de zeventiende- en achttiende eeuwse klaslokalen gebruikten meesters een pechvogel. Als een kind ongehoorzaam was, gooiden de meesters een van stof gemaakte vogel naar de stouterik. Dat was de pechvogel. De ongelukkige leerling moest de pechvogel terugbrengen en kreeg straf.’
Nationaal Onderwijsmuseum
 de pechvogel

Ik houd van bouwstijlen als de Amsterdamse School en ook wat Berlage bouwde op de Hoge Veluwe en het Haags Gemeentemuseumvind ik prachtig. Hij bouwde ook volkswoningen, met name in Amsterdam Zuid. Die woningen hebben kleine ramen. Weet je waarom?

‘Hendrik Berlage (1856-1934) was een socialist die vakmanschap, handwerk en de samenwerking tussen de ambachten hoog in het vaandel had staan. Met zijn ontwerpen wilde de architect het volk verheffen. De volkse gewoonte om vanuit het raam met buren en voorbijgangers te kletsen werd door hem als verderfelijk gezien. Door de kleine ramen moest het uit de ramen hangen worden ontmoedigd. Zo hoopte Berlage dat de mensen meer tijd zouden over houden om te lezen, en dus slimmer te worden.
Sandra Verdel

Berlage                 Beurs in Amsterdam        Haags Gemeentemuseum
Rijnstraat in Amsterdam

Ik heb er nog heel wat uitgescheurd, dus t.z.t. verschijnen er wel weer nieuwe wetenswaardigheden.