Vandaag was weer de Open Huizen Route en jawel, de bel ging vanmorgen. Nog een snelle blik: alles netjes. En daar stond de makelaar voor de deur. Nee, nog geen kijkers gehad. Succes!

Maar vanmiddag ging weer de bel en dit keer was het een enthousiast jong stel dat volgens ons wel weg was van ons huis. Maar ja, er staan er meer hier in de buurt, dus is het weer afwachten. Maar we hadden er een goed gevoel over.

Ja en dan zo’n afwachtdag in een keurig opgeruimd huis geeft je de gelegenheid om weer eens een boek in de hand te nemen om te kijken of er wacht in staat voor Fluweelbloem. En ik pakte het oude kookboek van mijn moeder en op pagina 32 zag ik allerlei menu’s voor speciale dagen. Ook voor de vastendagen zijn er 6 menu’s met combinaties die, denk ik, niet meer gemaakt en gegeten worden. Lees maar mee:

    1. Tomatensoep, sausbaars met aardappelen. Vanillevla. (en niet uit een pak he, maar zelf gemaakt)
    2. Bloemkoolschotel, gebakken kaas. Gedroogde appeltjes.
    3. Eieren met kerrysaus. Rijst. Komkommersla. Wentelteefjes.
    4. Vissoep. Bonenfilosoof. Gebraden aardappelen. (grappig, wij zeggen ‘ gebakken’)

Voorbereiding Bonenfilosoof

Laat de bonen goed uitlekken. Schil de uien en snij deze klein. Bak de uien in de boter lichtbruin. Voeg de bruine bonen, wat bouillon van een tablet, de plakjes augurk, het laurierblaadje en wat zout en peper. Laat dit 15 min. zacht sudderen. Verwijder daarna het laurierblaadje.
Kook ondertussen de aardappelen gaar en maak hiervan met de melk, zout, peper en een klontje boter een lekkere puree. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snipper de appels.
(dit vond ik op internet)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in en doe laag om laag puree, bruine-bonen en appeltjes, de laatste laag moet bestaan uit aardappelpuree! Strooi wat paneermeel over de puree en bak de filosoof 10-15 minuten tot er een bruin korstje ontstaat.

5. Macaronicroquetten met bruine boter. Aardappelen. Schorseneren. Pruimen.
6. Brussels lof met harde eieren. Aardappelpurée. Gort met rozijnen.