Ik las in een oud blad van ‘Vind’ iets interessants over: de pest. Ik associeerde dat altijd met de Middeleeuwen maar wat blijkt? De pest is al veel eerder voorgekomen. In gevonden skeletten blijkt dat de ziekte al voor de bronstijd (3000-800 v.Chr.) voorkwam. Het oudste bewijs ( gevonden in DNA in tanden) is 5783 jaar oud. De resten kwamen van West-Europa tot Centraal-Azië. De eerste grote massasterfte was waarschijnlijk in Athene in 430 v. Chr.
In het jaar 541 kwamen ongeveer 25 miljoen mensen om door de pest en in de Middeleeuwen stierf de helft van de Europese bevolking door de pest. De laatste grote uitbraak was in China waar in 1861 ongeveer 10 miljoen mensen eraan stierven.
Wat zal dat een hel op aarde geweest zijn tijdens die grote uitbraken. Nog weinig medische kennis, dokters probeerden zich te beschermen met kleding en maskers maar als je de oorzaak niet weet kun je er ook weinig aan doen. Net als in het begin bij corona. Ook toen gingen gezondsheidswerkers beschermend gekleed maar gelukkig stierven er niet zulke aantallen mensen aan de ziekte. Maar als het net een geliefd iemand van je is, is het wel net één teveel.