Het is onderhand traditie dat we op oudjaarsdag het jaar samen met de labyrintlopers afsluiten, dus ook vandaag. Want weer of geen weer (kan dat?) we gaan altijd. En zoals gewoonlijk beginnen we met schrijven in het restaurant en dit keer met een tekst van ‘Clarissa Pinkola Estes. Ik koos daaruit de zin: ‘Ik houd geen stoel vrij voor de wanhoop’.

‘Ik houd geen stoel vrij voor de wanhoop.’ Deze zin raakt me. Ik nodig wanhoop dan ook niet uit aan mijn tafel. Hoop wel. Daar zet ik een stoel voor klaar, maak er een maaltijd voor. Hoop is en blijft welkom in mijn leven. Het geeft me een vloer om op te staan, een toren om in de verte te kunnen kijken.
Hoop verdringt wanhoop naar de achtergrond. Helemaal weg krijg ik hem niet, maar ik struikel er niet over omdat hoop me overeind houdt.
En ik wil ieder er wel een deel van geven want net als geluk vermenigvuldigt hoop zich als je het deelt.
Dit past mooi bij het komende jaar. Hoopvol eraan beginnen en van daaruit verdergaan.

Hierna liepen we, eerst nog door de regen maar daarna alleen in de wind, naar het strand. Daar tekende Nel zoals altijd een labyrint maar schreef nu aan de randen: dag 2022. en: welkom 2023.

Als laatste schreef ik: Ik ga rijker naar huis, gevuld en vervuld. Wat betekent dat woord eigenlijk, bedenk ik opeens. Vervuld: dat is ook gevuld maar anders, voller, tevredener.