Vandaag schreef ik bij de volgende zin:

‘Je kiest uit het verleden wat je wilt onthouden’.

Kun je echt kiezen wat je wilt onthouden? Ik denk niet altijd. Er zijn gebeurtenissen die je voor altijd zou willen vergeten maar die op onverwachte momenten opeens tevoorscjijn komen.
Het zou mooi zijn uit het verleden te kunnen kiezen wat je wilt onthouden maar ons geheugen heeft gaten, groot en klein, en we hebben niet altijd de zeggenschap over wat blijft en verdwijnt.
Wat zou het leven voor veel mensen aangenamer zijn als we dat inderdaad zelf zouden kunnen bepalen. Maar net als het leven zelf heeft het geheugen zijn eigen ruimte, wendingen en verliezen.
Wij denken vaak dat we ons leven, ons verleden en een stuk toekomst zelf in handen hebben. Maar dat is niet zo. Er gebeuren dingen buiten onze macht om die invloed hebben op ons leven, onze geest, ons vastleggen van de gebeurtenis.
Neem de oorlog in Oekraïne. Zo leef je gelukkig met je familie en dan, zonder dat je er iets aan kunt doen, ben je verdreven van je geliefde, veilige thuis. En al die volgende gebeurtenissen worden door ieder later anders herinnerd. Iedere geest neemt andere afslagen, andere opslagen.
‘Je kiest uit het verleden wat je wilt onthouden’, ik geloof dat het maar voor een deel klopt. Onze macht is beperkter dan we denken.