Op de tv is een programma ‘DNA onbekend’. Het blijkt dat moeders in alle tijden wel eens een slippertje maken en dat het kind dat daaruit geboren wordt niet of pas later ontdekt dat zijn/haar vader een ander is dan degene die het heeft opgevoed.
Vaak worden dieren als voorbeeld genomen van echte trouw. Maar door DNA onderzoek blijkt dat ook dierenmoeders slippertjes maken. Zo werd ontdekt dat tussen de tien en zeventig procent van de jonge vogels in het nest van de ouders die monogaam zouden zijn niet van de vader zijn die voor hen zorgt.

Als de vrouwelijke boerenzwaluw een slippertje maakt kiest zij steevast voor een mannetje dat een langere en meer symetrische staart heeft dan haar eigen partner. Die fraaiere staart schijnt erop te duiden dat het mannetje resistenter is voor parasieten. Zo krijgt zij mogelijk kinderen die ook weerbaarder zijn tegen parasieten.

Maar als de boerenzwaluwman zijn vrouwtje betrapt op vreemdgaan neemt hij wraak: hij let niet meer zo goed op haar kinderen. Het is de aan de vrouw om zo stiekem mogelijk te paren met een sterkere (buur)man.

Leuk om te lezen als je keurig naast je man in bed ligt. Het boek waarin ik het las is van Natalie Angier en heet ‘Beestachtig mooi’. De afbeelding van de boerenzwaluw is van de vogelbescherming.