In het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ vraagt de jongen aan de mol:
‘Wat lijkt jou de grootste tijdverspilling?’
De mol antwoordt dan:’Jezelf met anderen vergelijken’.

Daar ging ik eens even over denken.

Wanneer begint het dat je jezelf met een ander begint te vergelijken? Misschien al heel jong als je iets wilt dat je nog niet kunt en een ander wel die jouw leeftijd heeft of mogelijk al ouder is. En er zullen kinderen zijn die er niet mee zitten als een ander iets beter, eerder kan, mooiere kleren heeft, maar de meeste kinderen en later volwassenen zijn er wel gevoelig voor.
Heel belangrijk is hoe je bent opgevoed. Hebben je ouders je genoeg zelfvertrouwen gegeven, ben je de oudste , jongste of middelste in een gezin. Zoveel factoren bepalen hoe je in het leven staat en dan heb ik het nog niet over een eigen karakter gehad. Twee kinderen uit een zelfde gezin kunnen heel anders in het leven staan. De een gaat haar gang, trekt zich niets aan van wat anderen van haar vinden, of laat het niet merken, en de ander trekt zich alles aan wat anderen van haar vinden of denkt dat anderen dat vinden.
Het is zo jammer dat het oordeel van anderen een deel van je levensvreugde weg kan halen of dat je dat zelf doet door jezelf met anderen te vergelijken en dan alleen maar oog hebt voor wat zij beter kunnen dan jij, of waarvan jij denkt dat zij het beter kunnen.
En ook uiterlijk is voor sommige een bron van onzekerheid en als je je dan spiegelt aan zelfverzekerde mensen om je heen dan voel je je nog minder. Terwijl als je het zou vragen andere mensen jou juist bijzonder vinden of gewoon, niet opvallend goed of slecht maar oke. Maar kun je dat geloven als je niet in jezelf gelooft?