Gisteren voor het eerst weer naar een museum, de Lakenhal in Leiden.
Ik was te vroeg en liep, in de regen met plu, door allerlei straatjes waar je nooit komt als je precies op tijd komt. In een brugwachtershuisje zag ik een nest van een meerkoet met een opgezette meerkoet er bovenop. Op het begeleidende kaartje ernaast stond dat meerkoeten hun nesten maken met van alles wat ze in het water vinden. Ze zijn de eerste vogels die ook mondkapjes in hun nest verwerken. Verder zie ik in dit nest touw, plastic draad, een plastic pijpje, een handschoen en papieren zakdoekjes. Ondanks dat er een groep vrijwilligers wekelijks allerlei troep uit de grachten haalt, blijft er genoeg over om bijvoorbeeld je nest mee te versterken zoals de meerkoeten deden. Maar goed is het natuurlijk niet.

In het museum waren in de trapopgang gedichten geschreven, net als buiten op straat in Leiden. Er stond ook een uitspraak van Johan Cruyff:

‘Als je ergens niet bent, ben je te vroeg of te laat’.

Ik moest er even over denken maar vond hem toen briljant.