Gisteren schreef ik dat voor mij een huis boekenkasten moet hebben want voor mij vormen boeken een deel van de ziel van het huis en zijn bewoners. Zij weerspiegelen de interesses van de mensen die er wonen en geven ook een kijkje in hun geschiedenis. Soms zijn ze aan vervanging toe, soms nooit.
Er zijn boeken die je met genoegen leest maar een tweede keer hoeft niet. Die boeken kunnen op een gegeven moment vervangen worden. Maar er zijn ook boeken die meer bieden: mooie zinnen om te herlezen, interessante gedachtes om over te mijmeren of over te schrijven. Sommige boeken zijn soms gewoon een kijkgenot of pure nostalgie. En al die boeken samen vormen een kostbaar bezit voor de huidige bewoners.
Of dat ook geldt voor de komende generatie zal in de toekomst moeten blijken. Och arme kinderen als ze eens al die boeken moeten uitzoeken en opruimen. Maar ik denk dat zij het makkelijker kunnen dan wij want zij hebben niet de verbinding met die boeken die wij hebben. Ik weet het uit ervaring. Hieronder de boekenkast in de huiskamer en in mijn kamer. En dan hebben we ook nog Ton zijn kamer. Ik weet het, het is veel en het einde is nog niet in zicht want met sinterklaas komt er weer nieuwe aanvoer.