De roggen die in de Noordzee leven eten kleine vissen, kreeftachtigen en weekdieren.
Zelf zijn het, net als de haai, kraakbeenvissen want hun hele skelet bestaat uit kraakbeen in plaats van bot.

Roggen hebben een plat lichaam en liggen de grootste tijd van hun leven op de bodem van de zee.

De vrouwtjes leggen eieren die lijken op zwarte rechthoekige doosjes met op alle punten een stekel waarmee de eieren vastgezet worden op stenen, wier of wrakken. Iedere soort heeft een eigen eivorm en is daaraan te herkennen.

Soms vind ik een of meerdere lege eierschalen op het strand, zo ook van de week. Natuurlijk nam ik ze mee en ging ik ermee spelen. Het werden een soort levende wezens die een eigen leven gingen leiden. De eerste rekte zich even goed uit om zich te laten fotograferen. Daardoor had hij er geen erg in dat er een grote strandgaper aankwam en die nam hem klem tussen zijn kleppen. Maar hij wist zich los te worstelen, ging versterking halen en zo gingen de beide roggeneieren de strandgaper te lijf.

En dat alles gebeurde voor mijn ogen op de tafel in Katwijk.