Evenwicht binnen een relatie is van belang. De een kan groter zijn, de ander kleiner, de een kan emotioneel zijn, de ander rationeel, er kunnen allerlei verschillen zijn binnen een relatie, maar als de een de ander niet domineert, als ieder kan zijn zo hij of zij, is zonder steeds op zijn tenen te lopen, dan ontstaat er een evenwicht. Dat kan betekenen dat de balans soms naar de ene soms naar de andere kant opslaat, maar net als zo’n schommelpoppetje, komt hij uiteidelijk tot rust in het midden.

Belangrijk is wel dat er beweging blijft, dat de een de ander uitdaagt, toegeeft, dat ieder zich eens belangrijk voelt om wat wat hij doet en wat hij is, maar het evenwicht zorgt ervoor dat hij weer met beide benen op de grond tot rust komt.

Evenwicht ontstaat na beweging, het heen en weer gaan en dan weer tot rust komen. Slaat de balans steeds de ene kant op, dan komt er een misbalans en dat kan een grote verstoring in de relatie teweeg brengen.

Evenwicht is soms balanceren op een dunne draad, soms op een dikke balk maar het gaat om de voeten die daarop rusten en de geest die de spanning weet te beheersen. Als ook daar disharmonie optreedt gaat het mis, een val en van evenwicht is geen sprake meer.