In een boekje over bijgeloof bleef ik wat langer hangen op de pagina over ‘kramp’. Dat verschijnsel ken ik al vanuit mijn jeugd en de kramp komt en gaat maar blijft nooit helemaal weg. Nu kan ik proberen wat ze in Brabant deden: een palingvel om mijn enkel binden of in mijn sok. Of een bundel palingvellen in mijn bed leggen. Nu hoort Ton niet veel in de nacht maar zijn reuk is nog prima dus dat lijkt me geen goed idee.

Of ik zou, zoals in andere streken, een kachelpook of een stok naast mijn bed kunnen leggen. De stijfheid daarvan zou voorkomen dat de stijfheid van de kramp in mijn been schiet.
Anderen hingen een hoefijzer als amulet aan het eind van het bed of knoopten een rood draadje om hun pink of teen. Mocht dat alles niet helpen, dan moest je de krampplek masseren met brandnetels. Lijkt me voor beide partijen niet zo lekker en waar haal je in de nacht opeens brandnetels vandaan?

Jaren geleden heb ik ook een vijl onder mijn matras gelegd, een dun ijzeren stuk gaas eronder gelegd maar het mocht niet baten.
Ik denk dat ik maar blijf doen wat ik altijd doe: zo snel mogelijk uit bed en mijn tenen/benen strekken tot de kramp eruit is. En een magnesiumpil nemen voor het slapen gaan.