Het leuke is dat als het niet zo geordend is in je kamer dat je steeds op zoek moet naar dingen en dan iets anders onverwacht weer tegenkomt. Zo ook vanmorgen. Ik stuitte op het boek ‘365 heiligendagen’ en keek eens welke heilige bij vandaag hoort. Nou dat is een dappere dame, Hildegunde, een strijdbare vrouw in oude tijden.

Geboren in 1170 als dochter van Harper von Helpenstein in Neuss am Rhein. Als haar moeder sterft gaat zij met haar vader op bedevaart naar Palestina. De heenreis gaat zonder problemen maar op de terugreis sterft haar vader. Voor haar is het nu veiliger zich als jongen te kleden en ze noemt zich nu Jozef. De beschermer die haar vader haar gaf berooft haar, maar zij bereikt Europa weer. Onderweg wordt ze van diefstal beschuldigd en wordt zij ter dood veroordeeld. Maar door tussenkomst van een engel wordt zij vrijgesproken.

Ze wordt helper van een oude kanunnik en reist met hem naar de paus in Rome. Ze beleeft vele avonturen maar komt weer veilig terug en vindt dan haar doel: monnik worden in Schรถnau. Pas na haar dood in 1188 (zij is dan pas 18 jaar oud) ontdekken de broeders dat er al die tijd een vrouw temidden van hen gewoond heeft.

Haar ouders hadden een vooruitziende blik toen zij haar Hildegunde noemden want de Germaanse woorden ‘hild’ en ‘gund’ betekenen beide ’strijd’.

Haar leven was reden genoeg om haar heilig te verklaren en vandaar dat zij vandaag weer in mijn boek tevoorschijn kwam.

beeld van Hildegunde en tekening van klooster uit die tijd.