Ik schrok vorige week toen ik las dat er een dominee is die tegen kinderen zei dat de coronacrisus komt door zonden die de mensen hebben begaan. Ik dacht dat zoiets al eeuwen achter ons lag maar nee, er zijn nog steeds mensen die geloven dat er een god bestaat die van bovenaf ons bekijkt en als het hem, het is altijd een hij, niet meer bevalt, hij dan een ziekte of andere straf op de aarde loslaat. In vroeger tijden kan ik me dat voorstellen. Niemand wist waar die plotselinge ziektes vandaan kwamen en dan zoek je een verklaring. En vond je die niet dan gaf je een minderheid in je land de schuld, of een vrouw die mensen genas met kruiden maar nu de vijand werd, of het was de straf van god. Maar nu weten we beter en dan nog kinderen belasten met dat vreselijke idee van zonden als bron van corona. Ik vind dit te erg voor woorden. Heb er daarom maar een afbeelding bij gemaakt van een wat lievere god. Niet dat ik geloof dat dit realiteit zou kunnen zijn, maar omdat ik als kind dit beeld van god voorgeschoteld kreeg en het in allerlei oude schilderijen nog altijd te zien is.