Met Nel al weer weken bezig met ons ‘wolkenproject’. Daar laat ik niets van zien of lezen voordat wij dat met elkaar hebben gedeeld, maar deze tekst komt er niet in en kan dus mooi hier gedeeld worden. Net als de zonsondergang op Katwijk van afgelopen september.

Wolken drijven mijn leven binnen.
Niet meer om regen en storm te brengen,
maar om kleur te geven aan mijn lucht van de zonsondergang.

Tagore (1861-1941)

Ik weet niet wanneer hij dit heeft geschreven, maar mij doet het denken aan iemand op leeftijd die geniet van zijn laatste stuk leven waarin het rustig is, de zon niet meer verblindt en je kunt genieten van de schijnbaar alledaagse dingen, zoals een zonsondergang. Ik kan me goed verplaatsen in dat gevoel. Het lijkt een tegenstelling: wolken die kleur geven aan de zonsondergang. Vaak versluieren zij juist de ondergaande zon, hangen er te breed voor, maar het donker van de wolken kan ook het rood van de zonsondergang dramatisch mooi maken.