Hou kan een gehucht groots zijn? Door het om de twee jaar organiseren van een theatertoer met iedere keer bijzondere artiesten op bijzondere lokaties en dat alles georganiseerd door een aantal vrijwilligers uit het gehucht Tonden.

Tonden ligt in de buurt van Brummen en Zutphen en ik heb het geluk dat ik al drie keer voor mijn verjaardag op dit feest getrakteerd wordt door M. en K. uit Brummen die mij tegelijkterijd ook een slaapplaats aanbieden en een heerlijk maal.

Dit keer was het schitterend weer en overal vandaag kwamen de bezoekers op de fiets, dat is een vereiste. Iedere groep bestaat uit zo’n dertig personen en een begeleider die precies de weg naar de vier verschillende lokaties weet.
We starten altijd met koffie en gebak en dit keer een gedicht van de dorpsdichter uit Brummen. Dan gaan vier groepen op de fiets over kleine weggetjes, zandpaden naar een lokatie waar de bewoners hun huis en erf openstellen voor een voorstelling van zo’n drie kwartier. Dan begint de wisseling van lokaties en na twee keer is er een geweldige lunch, dit keer in de buitenlucht voor de voormalige school met de bijbel.

Onze groep begon op een boerenerf met een toneelstuk van Skakespeare: MacBeth, gespeeld door de toeschouwers en in drie kwartier kenden we allemaal het verhaal dat voor ons werd uitgebeeld.

Daarna hadden we een geweldige voorstelling van de King Sisters, houd die in de gaten. Zij wonnen dit jaar het Fringe Festifal en zijn echt een aanrader.

Toen terug naar de school voor een meer dan voortreffelijke lunch, heerlijk in de zon.

Daarna fietsten wij naar de voorstelling van de Vlaming Senne Guss die dit jaar finalist was op het Leids Cabaret festifal. Heel anders weer en heel apart weer genieten.

Als laatste fietsen wij naar de lokatie was Hassan el Rahaui optrad met weer een totaal andere voorstelling waarmee finalist werd in het Camarettenfestifal in 2018.

Daarna kwamen uit allerlei richtingen de fietsers weer naar de school voor een glas bubbels, nog een gedicht en de napraat.

Moe en zeer voldaan fietsten wij weer terug naar Brummen waar wij onze eigen nazit hadden. Een heerlijke zondag werd ook hier afgesloten met een lekkere maaltijd en een heerlijk glas.

En nu ben ik weer thuis, wacht de strijk, pruttelt het draadjesvlees en is het ook fijn hier weer thuis te zijn.