‘Proficiat’ maakt iets feestelijks nog feestelijker. Het is meer dan ‘gefeliciteerd’ of ‘ van harte’. Het heeft iets groots, iets ouderwets, maar ik zie er ook zachte kleuren bij, kanten jurken, iets extra feestelijks.

Het is een woord dat me een zomers gevoel geeft, warm en voor een zeer bijzondere gelegenheid. Het geeft dat extra wat ‘van harte’ of ‘gefeliciteerd’ niet heeft, al is het mogelijk even gemeend. Ik wens dat het woord levensvatbaar blijft want dat nostalgische gevoel erbij, daar geniet ik van.

Waarom ik daar vandaag op deze heerlijke zonnige dag over schrijf? Omdat vandaag een zeer goede bekende haar 80e verjaardag vierde en wij daarbij mochten zijn. Op een feestelijk versierde boot gingen wij de wateren in en rond Haarlem af, onderwijl genietend van goed gezelschap, lekkere wijn en hapjes. En als je dochter en schoonzoon dan aan de kant staan te zwaaien als we langs hun huis varen, dan wordt het een nog mooiere dag die ik afsluit met deze zelfgemaakte P die ook staat voor plezier en de eerste letter van de jarige P.