volgende visvrouw

Even niet zo uitbundig bezig geweest met collages maken maar deze lag er al een tijdje maar klopte steeds nog niet. Tot is een element toevoegde waardoor de balans goed was.

tegenstelling

Even een tijdje niets op Fluweelbloem gezet, was niet zo in de stemming. Afgelopen donderdag ging ik met de auto naar Brummen om een paar dagen bij M. te zijn. De dag voor ik vertrok kreeg ik de overlijdenskaart van vriendin March. Ik had al het gevoel dat het niet goed met haar was en dat bleek ook zo te zijn.

Na twee heerlijke dagen met M., lekker uit eten, lezen, eindeloos kletsen, tekenen in de tuin, en zelfs naar B&B vol liefde gekeken moest ik zaterdag naar Leusden voor het afscheid van March. Behalve haar man kende ik daar niemand en dat voelt dan erg alleen. Maar ik ben wel blij dat ik gegaan ben want zij was zo’n leuke vrouw en al zagen we elkaar niet zo vaak, als we samen met de mannen waren de laatste jaren, het was altijd gezellig. Bloem zei het al, en het staat ook op zijn graf: voorbij, voorbij, oh en voorgoed voorbij.

Bij het tekenen hadden we als onderwerp rozenblaadjes. Het zijn uiteindelijk meer uitjes geworden maar het was leuk om te doen en om net even op de computer wat te combineren.

mooie dag

Ik schreef het al vaker dat ik zo blij ben met al die lieve mensen om me heen. Een van hen is vriendin B. die net als ik van de natuur houdt, van fotograferen, schrijven en lekker lunchen. Dat alles kwam gisteren samen. Eerst gingen we met een groep schrijven in Thijsse’s Hof en na afloop met z’n tweetjes lunchen in de ons zo bekende Stinkende Emmer. Hoe rijk kun je zijn, laat het dan maar regenen, dat geeft gewoon een andere sfeer.
Na zo’n 20 minuten alleen door de hof gelopen te hebben gingen we weer schrijven. ik schreef:

Stil zittend bij de vijver met zicht op de witte waterlelies en de bedrijvige meerkoeten met hun witte snavelpunten kom ik tot rust en bedenk dat net als de waterlelies die uit het donker oplichten, ik ook lichtpunten heb in donkere dagen. Het mag dan soms niet meer zo warm voelen, regen ik soms gewoon nat, ik weet dat ik een warme plek heb waar het ook droog is.
Het ijle gras dat met ieder zuchtje wind meebeweegt laat me zien dat je niet altijd groot en sterk hoeft te zijn maar mee moet bewegen met wat langskomt en dat je toch weer rechtop komt te staan.
Dat heb ik dit jaar ervaren. Soms fier rechtopstaand, soms zacht meebewegend en af en toe het gevoel hebbend te gaan knakken. Maar toch ben ik sterker dan ik denk en weet ik me weer rechtop te krijgen. Dan geniet ik van wat er om me heen gebeurt.
Je hoeft niet een grote stevige eik te zijn om overeind te blijven.
In een ogenschijnlijk saai stuk groen staat één grote enkele campanula als een soort troostprijs. Ik word er blij van. Het zijn de onverwachte ontmoetingen die je weer opbeuren, als je er maar voor open staat.

Ton

Vandaag de eerste verjaardag van Ton zonder Ton. In gedachten is hij erbij maar het voelt zo anders. Emotionele dag dus maar ik word geholpen door lieve berichten en ga met vriendin naar Ton om hem toch verjaarsbloemen te brengen. Vanavond eten bij andere vriendin. Ik word dus omringt door liefde en die heb ik nu nodig want ik mis hem zo erg.

reigerhoed

De regen gisteren deerde me niet. Even eruit voor wat boodsdchappen maar verder heerlijk aan tafel zitten knippen en plakken en dit keer was ik heel blij met het resultaat. Werd er gewoon vrolijk van. Nu schijnt de zon dus zo even naar buiten maar eerst even de collage van gisteren laten zien en het woordgedicht dat ik erbij maakte.

reigerhoed
r rare reiger
e eendje erbij
i in één afbeelding samen
g gewoon van papier
e en verbonden door het
r rood van hoed, fles en broek
h hoe zou dit in het echt eruit zien?
O overdreven denk ik
e en hier precies goed
d dat is de kracht van een collage
reigerhoed

niet dus

Gisteren haalde F. me op om samen naar Naturalis te gaan en daar te fotograferen waar we vorige keer niet aan toe gekomen waren. Het was stil op de parkeerplaats maar we waren vroeg. Toen we naar binnen gingen was het daar ook stil. Wat bleek? Eens per jaar zijn ze gesloten voor onderhoud en dat was precies vandaag. Geen nood, dan gaan we naar de Lakenhal want daar was een tentoonstelling die ik graag wilde zien. Natuurlijk daar wel eerst aan de koffie met wat lekkers. De tentoonstelling waar ik voor kwam viel me tegen en wat ik op de folder had gezien zag ik niet. Dat klopte want dat was een afbeelding van een filmopname. Maar toch hebben we genoten al was het anders dan gedacht.

Thuisgekomen eerst een paar uur bijkomen en daarna toch weer verder met mijn verslaving gegaan. Ik heb al aardig wat verzameld. Bij sommige ben ik na afloop heel blij, bij andere wat teleurgesteld. Was niet precies wat ik had gehoopt, net even verkeerd opgeplakt etc. Zo was ik blij met de eerste afbeelding en de twee wat minder. Buiten regent het, dus niet erg dat ik een bijkomdag heb. Genoeg afleiding op mijn tafel.

wonderwezens

Gisterochtend een nieuwe verslaving opgelopen dankzij Nel: het maken van wonderwezens. Mijn tafel is nu bezaaid met allerlei uitknipsels uit oude bladen, boeken. Gewoon jammer dat het gisteravond echt bedtijd was want het is zo leuk om te doen.

wonderwezens

w wonderen kun je laten
o ontstaan
n nu en straks en ooit
d daar hoef je niet de deur voor uit
e enkel wat oude boeken en tijdschriften zoeken
r rare combinaties bestaan niet
w wezens komen tot leven
e en je kunt ze steeds weer scheppen
z zonder dat het gaat vervelen
e eindeloze combinaties zijn mogelijk
n nooit is het fout, alles is goed
s samengestelde wezens op papier

wonderwezens