Heemsteder

Onze Anne heeft vaker in de krant gestaan als er een nieuw boek van haar verscheen of als ze ging voorlezen in de plaatselijke boekhandel. Maar dat ik ook in dezelfde krant genoemd word, dat is nog niet gebeurd. Tot de Heemsteder deze week verscheen. Klik op foto om hem vergroot te zien.

stoompaard

Ik pakte weer eens het altijd leuke boek: ‘Knotsgekke uitvindingen van de 19e eeuw’ van Leonard de Vries. Daar viel mijn oog dit keer op deze prent uit 1876 van een ’stoompaard voor straatspoor’.

De tekst erbij luidt: Mr.S.R. Mathewson uit Californië heeft een locomotief voor een tramrijtuig ontworpen in de vorm van een paard’ om de paarden in de straten niet te verschrikken’, zoals hij verklaarde. In het nagebootste paardelijf is een 5 pk stoommachine ingebouwd; om rookontwikkeling, die eveneens paarden verontrust, te vermijden wil de uitvinder gas als brandstof toepassen. Het stoompaard is voorzien van een reminrichting, die het bij een snelheid van 12 km/uur binnen zes meter tot stilstand kan brengen.

Dat is wat anders dan al die snelle voertuigen van nu.

kameleon

Van de week moest ik toch weer met Ton naar het ziekenhuis maar gelukkig mocht hij met een kuur naar huis. En zo wisselt het van dag tot dag. Om weer te ontspannen maak ik vaak een zentangel en dit keer werd het, toen ik hem omdraaide opeens een kameleon. Ton zag er uitbreiding van een buitenwijk in. Ik heb er later wat aan veranderd: maakte er een nachtdier van en een gekleurd exemplaar.

sprintjes

Bij het schrijven gisteren schreven we sprintjes. Dat is binnen een bepaalde tijd aan een stuk doorschrijven zonder te stoppen of na te denken. Er werden enkele woorden gekozen om bij te schrijven en twee hadden met school van vroeger te maken maar ook met het heden.

Schone lei.`

Met een schone lei beginnen, wat zou dat heerlijk zijn en wat een ruimte komt er dan weer in je leven. Maar ook die lei wordt weer gevuld met dingen die fout zijn gegaan. Je hoopt echter op veel mooie nieuwe ervaringen.
Het jammere van een schone lei is wel dat de mooie dingen uit het verleden ook uitgewist zijn met de borstel die alles schoonveegde.
Maar gelukkig zijn ze opgeslagen in mijn hart.
Een schone lei geeft me een hoopvol gevoel. Er zit weer iets nieuws aan te komen. ‘verwachtingsvol’ is het eerste woord erop.

Inktlap.
Oh wat maakte mijn moeder ieder jaar een mooie inktklap toen ik op de lagere school zat. Ze gebruikte er oude lapjes voor en restjes van de zeemleren lap. Dan reeg ze ze in het midden aan elkaar en zette het bovenop vast met een kraal of een knoop. En die inktlap gebruikte ik het hele jaar.
Ik ben onlangs weer aan de gang gegaan met een kroontjespen in een houten houder. Niet om te schrijven maar om mee te tekenen en nu mocht ik hard op de pen drukken en intvlekken maken. Ik heb geen echte inktlap maar een oude zakdoek om mijn pen aan af te vegen.
Maar door het woordje inktlap ben ik weer even terug naar mijn schooltijd. Naar mijn onzekerheid, naar het spelen op het schoolplein, naar de angst voor de juf of het plezier van het zingen met de hele klas.

september

Vanochtend voor het eerst naar het schrijfcafé in Noordwijkerhout geweest waar Nel de leiding heeft. En wat heb ik genoten. We begonnen te schrijven over september.

September. Langzaam trekt de zomer zich terug en komt de herfst binnen. Nog niet utbundig maar met wat verkleuring hier en daar, regenbuien, windstoten en met al een beetje die heerlijke herfstgeur.
September is een overgangsmaand. Het kan nog zomers voelen en al herfstig. Ik vind het heerlijk dat gevoel van: de herfst komt eraan.
September, de clubs gaan weer beginnen, we gaan over naar de binnenactiviteiten zoals het schrijfcafé. Wat is het toch een geluk dat er mensen zoals Nel zijn die dit soort activiteiten organiseren. En daar maak ik graag gebruik van. Even weg uit de dagelijkse routine en op reis gaan met mijn pen.

foto bewerkt

Behalve op de computer kun je ook gewoon met pen en inkt of krijt een foto bewerking. Ik ben weer eens aan het opruimen en kom veel oude foto’s tegen waar ik nog wel wat mee kan, zoals onderstaande foto. Maar wat ik daarna weer met die bewerkte foto moet weet ik nog niet. Gelukkig heb ik mappen genoeg waar ik ze in kan stoppen tot ik weer eens ga opruimen, maar dan goed.

overdenking

stilleven

Ik was weer eens aan het opruimen en pakte dit keer een overvolle doos waar van alles in terecht was gekomen. Daar vond ik ook een map met oude tekeningen en foto’s die ik op tekenpapier had afgedrukt. In die foto’s ben ik met inkt en krijt aan de gang gegaan en dan ziet dat er zo uit:

labyrint 2

Gisteren schreef ik na het labyrintlopen:

Vandaag liep ik twee labyrinten. Het eerste was een kunstwerk op los zand. Ik werd afgeleid door de mooie wisselende schaduwen. Schaduw langs je pad klinkt wat somber maar dat was het niet. Zelfs de schaduwen vond ik een kunstwerk. Wel voelde ik me hier minder vrij door de stokjes die geen onverwachte zijstap toelieten.
Daarna tekende Nel het ons zo vertrouwde labyrint al was dat ook anders want het klopte niet. Dus een tweede werd ernaast getekend.
Hierin lopen voelde voor mij beter, vrijer. Je mag best een misstap doen. De grond onder mijn voeten was stevig en ik dacht: de vast gerond onder mijn voeten ben ik zelf. Dat gaf me zo’n goed gevoel en ik liep rustig verder. Pakte onderweg een verminkt schelpje op want het niet volmaakte trekt me altijd aan.
En ik vroeg aan de zee: geef me energie.
En ik vroeg aan de zon: geef me energie.
En ik nam die energie mee, net als de herinneringen aan deze ochtend waarin ik met zeven vrouwen schreef en liep op deze zomerse dag.

klein
en gebroken
lag het daar
op mij te wachten
schelpje

labyrint

Vandaag ben ik weer in Noordwijkerhout geweest voor het labyrintlopen op het strand. Vooraf gaan we altijd eerst schrijven en dit keer enkele minuten naar aanleiding van deze tekst:
Met verlangen als routekaart
en je ziel als kompas
weten je voeten waar te gaan.
Paulo Coelho

Ik schreef: want als je je hart volgt waar het verlangen een plek heeft en de ziel zich ook nestelt, kun je niet fout gaan. Want wat is fout? Een verkeerde afslag?
Misschien was die nodig en alsmaar rechtdoor prikkelt de fantasie ook niet.
Luister naar je gevoelens en je voeten volgen.
Soms moet je alleen maar bergop maar eens begint de afdaling naar het dal van rust.

Daarna liep de groep door het duin naar het strand waar een extra labyrint op ons wachtte. Een kunstwerk met prachtige schaduwen door de bamboestokjes, de zon en het zand. Daarna maakte Nel ons ‘eigen’ labyrint op hard zand vlakbij zee. En dit keer maakte ze er twee want het eerste klopte niet helemaal. Ik laat nu de foto’s zien, morgen komt de tekst die ik schreef nadat we weer terug in het restaurant waren.

En ik dacht: hoe zou dat er vannacht uitzien? zo misschien?

Verder kijken »