bomen

Gisteren was het een leuke ochtend bij boekhandel Blokker in Heemstede waar Annemarie voorlas uit haar boek’ Ik wil een leeuw’. Leuk dat er ook twee vriendinnen van mij kwamen luisteren.
Vandaag stond in het teken van mijn stukje voor de Toorts van het IVN. Dus rond gelopen in mijn buurtje, gekeken, geluisterd, geschreven en foto’s gemaakt. De foto’s die ik voor het stukje gebruik laat ik uiteraard nu niet zien, maar er waren foto’s genoeg over. Het is ook eens te kijken hoe een foto er in zwart-wit uitziet.

De eerste foto is echt een lentefoto. De tweede zou ook in de winter gemaakt kunnen zijn. Het is dus maar net waar je de foto voor wilt gebruiken. Bij de tweede komt het kantachtige van de takjes beter uit, bij de eerste wekt de blauwe lucht zin op om naar buiten te gaan.

voorlezen

Mocht je in de buurt van Heemstede zijn, kom kijken en luisteren naar Annemarie. Eigenaar Arno Koek van boekhandel Blokker is er al klaar voor.

bloemenpracht

Gisteren was het bloemencorso maar het kwam hier laat langs en het was koud buiten en warm binnen, dus we hebben het aan ons voorbij laten gaan. Vandaag echter zijn we naar de bloemenpracht geweest in de kathedrale Bavo aan de Leidsevaart. Ik had er vorig jaar van anderen foto’s van gezien en dacht: daar moet ik ook eens heen. Ton wilde de gerestaureerde kerk graag bekijken en toen schoonzus H. vroeg of we mee wilden was het antwoord direct: ja graag. Ieder liep zijn eigen rondje en onderwijl werd er prachtige muziek gespeeld. Ik liep natuurlijk met een fototoestel en dat loopt langzaam. Ik heb veel foto’s van de bloemen van nabij gemaakt, maar het meeste heb ik genoten van de enorme bloemenstralen die vanuit de koepel omlaag kwamen. En Ton ging even bij Antonius langs.

neonwoorden

Afgelopen dinsdag in het schrijfcafé zocht ieder een ansichtkaart uit. Maar inplaats dat we daarover gingen schrijven, kregen we de kaart van de buurvrouw. Ik kreeg dus deze kaart van Jeppe Hein waarop zijn ontwerp, genaamd ‘please’.

Daar schreef ik het volgende over:

Een zwart vlak met wat vage neonwoorden en bovenaan: “please”.

Wat willen ‘ze’ dat ik doe?
In ieder geval niet stelen, niet roken, niet eten, geen neon aanraken en niet flitsen. Maar wat wel mag is vele malen groter. Ik mag genieten en me ontspannen, dansen, aanraken en flirten, zingen, luisteren, praten en vragen stellen. Om me heen kijken, communiceren, de ander aanraken en een camera gebruiken zonder flits.
Kortom, hier staat: LEEF ! GENIET! Deel dit met anderen en stel het positieve boven het negatieve. Ga genieten en laat genieten. Sta midden in je leven en kijk om je heen en zie hoe goed je het kunt hebben als je je ervoor openstelt.
Zo kun je leven, ondanks de verboden en negatieve invloeden. Stel het positieve, het goede bovenaan. En leef!

citaat

Lang geleden las ik in de column van Sylvia Witteman over de Amerikaanse columnist Dave Barry. Ik dacht direct aan die zanger van vroeger die geheel in het zwart was gekleed.

Maar ik denk niet dat dit dezelfde personen zijn. Ik haal uit het stuk van Witteman twee citaten van Barry:

Leven is alles wat sterft als je erop stampt ‘ en

Het is een bekend feit dat mannen nooit de weg zullen vragen. Dat is biologisch. Het verklaart waarom er miljoenen zaadcellen nodig zijn om een vrouwelijke eicel te vinden, ondanks het feit dat die eicel, in verhouding, even groot is als Spanje’.

Blij dat ik het nu snap.

bijvangst

Als wij op pad gaan voor een foto-opdracht, dan kan het gebeuren dat je met de ‘ bijvangst’ meer tevreden bent dan met de foto’s voor de opdracht. Vanmorgen op pad gegaan voor een nieuwe opdracht en het was kouder dan ik dacht. Maar ik was wel aan het genieten. Ik heb allerlei gekke beestjes gekocht bij de kringloop en ook een oude pop. En al die beestjes breng ik na afloop weer terug, maar deze pop, die bewaar ik. Het is zo’n mooi geduldig model, daar ga je gewoon een beetje van houden. Klik op de foto om het vergroot te zien.

zaterdag

Vandaag, zaterdag voor pasen, ben ik naar het Stedelijk Museum in Amsterdam geweest naar de overzichtstentoonstelling van Ed van der Elsken. Dat was bijzonder genieten en onder de indruk zijn van zijn gedrevenheid en gave mensen op het juiste moment vast te leggen. De zwart wit foto’s vond ik het mooist. Het was een stap terug in de tijd met veel herkenbare tijdsmomenten, zoals de meisjes met de getoupeerde haren ( suikerspin) en de kleding. Ik zag ook de foto waar ik heel lang geleden een gedicht bij maakte. (komt een andere keer).
Thuis gekomen natuurlijk lang rusten, maar het is altijd de moeite waard om dat ervoor over te hebben. En nu weer even verder met mijn mappen op de pc schonen en daar kwam ik ook foto’s tegen uit een nog niet afgerond project van A. en mij met foto’s over reflecties. Toen was ik er trots op, nu heb ik het merendeel weggegooid. Maar deze mogen blijven.

Rest mij ieder goede paasdagen te wensen.

leermoment

Je bent nooit te oud om te leren, dat bleek van de week maar weer. Mijn computer begaf het plots. ‘ “Je hebt toch wel overal een backup van gemaakt he?”, vroeg schoonzoon. Nee dus. En het zag er niet goed uit, hij wist niet of hij mijn gegevens kon redden. Maar gelukkig kon hij dat grotendeels. Ik heb een leencomputer nu en kan bij mijn externe schijf. Daar is het een rommeltje, zoiets van een kast: gooi maar in, zoek ik later wel uit en het is uit het zicht. Maar soms gaat die kast uitpuilen en moet je toch aan de opruim. Nu is het buiten niet zo aangenaam geweest de laatste dagen, dus was binnen wat rommelen niet onaangenaam. Toch eigenlijk ook een soort voorjaarsschoonmaak. En net als bij het echte opruimen kom je van alles tegen waarvan je niet meer wist dat je het had en dat kost tijd, want voor je weggooit wil je het nog wel even bekijken want je weet maar nooit. Maar het kan heel goed dat wat ik nu heb uitgezocht ook op mijn andere harde schijf staat, maar dan net weer anders ingedeeld. Toch wel handig als je dingen gelijk goed opruimt, maar ja, mijn goede wil is er wel altijd, maar dan komt er wat tussen of ik bedenk wat anders. ” U zult ermee moeten leren leven” is het advies van de doktoren als zij geen oplossing hebben. En dat zal ik dan blijven doen: ermee leven. Leren hoeft niet want onderhand heb ik het wel onder de knie.

jarige dochter

Voor onze jarige oudste dochter deze tekst van Tagore.

Mijn kind

Als ik je gekleurd speelgoed breng, mijn kind!
dan begrijp ik waarom er zulk kleurenspel is op wolken, op water,
en waarom bloemen veelvervig zijn
als ik gekleurd speelgoed geef aan jou, mijn kind.


Als ik zing om je te laten dansen,
dan weet ik waarlijk waarom er muziek is in de bladeren
en waarom de golven hun stemmenkoor zenden tot het hart der luisterende aarde
als ik zing om je te laten dansen.


Als ik zoetigheid breng in je gretige handjes,
dan weet ik waarom er honing is in de bloemenkelk
en waarom de vruchten heimelijk gevuld worden met zoet sap
als ik zoetigheid breng in je gretige handjes.


Als ik je gezichtje kus om je te doen lachen, mijn lieveling!
dan weet ik stellig wat de vreugde is,
die van de hemel stroomt in morgenlicht,
en wat het genot is dat de zomerkoelte aan mijn lichaam brengt
als ik je gezichtje kus om je te doen glimlachen.

Tagore

poetsen

Ik poets niet graag, dat is duidelijk aan mijn zilverwerk te zien. Vroeger kwam mijn moeder af en toe een dagje zilver poetsen. Vond zij gezellig, ik ook. En mijn spullen konden er weer een tijdje tegen. Ik heb jaren geleden een dienblad van mevrouw S. gekregen en ik dacht dat de rand van koper was. Toen zij een keer bij ons op bezoek was vertelde zij dat het zilver was en dat zij dat vroeger iedere week moest poetsen. Ik laat het gewoon doorgaan voor koper, ik ga liever schrijven, lezen dan poetsen. Maar poets ik dan helemaal niets? Jawel hoor, mijn tanden, drie keer per dag.

Opeens denk ik eraan dat vroeger iedere zaterdag alle vrouwen uit de straat de koperen deurbel, deurknop en brievenbus poetsten, de ramen aan de straatkant werden gelapt en het sop werd over het stoepje gegooid dat dan geschrobd werd. Ik vond dat laatste leuk om te doen, dat weet ik nog. Dit alles zie ik nu nooit meer, laat staan een hele straat tegelijk aan de wekelijkse schoonmaak. Duidelijk andere tijden.

Verder kijken »