open huis en bonenfilosoof

Vandaag was weer de Open Huizen Route en jawel, de bel ging vanmorgen. Nog een snelle blik: alles netjes. En daar stond de makelaar voor de deur. Nee, nog geen kijkers gehad. Succes!

Maar vanmiddag ging weer de bel en dit keer was het een enthousiast jong stel dat volgens ons wel weg was van ons huis. Maar ja, er staan er meer hier in de buurt, dus is het weer afwachten. Maar we hadden er een goed gevoel over.

Ja en dan zo’n afwachtdag in een keurig opgeruimd huis geeft je de gelegenheid om weer eens een boek in de hand te nemen om te kijken of er wacht in staat voor Fluweelbloem. En ik pakte het oude kookboek van mijn moeder en op pagina 32 zag ik allerlei menu’s voor speciale dagen. Ook voor de vastendagen zijn er 6 menu’s met combinaties die, denk ik, niet meer gemaakt en gegeten worden. Lees maar mee:

    1. Tomatensoep, sausbaars met aardappelen. Vanillevla. (en niet uit een pak he, maar zelf gemaakt)
    2. Bloemkoolschotel, gebakken kaas. Gedroogde appeltjes.
    3. Eieren met kerrysaus. Rijst. Komkommersla. Wentelteefjes.
    4. Vissoep. Bonenfilosoof. Gebraden aardappelen. (grappig, wij zeggen ‘ gebakken’)

Voorbereiding Bonenfilosoof

Laat de bonen goed uitlekken. Schil de uien en snij deze klein. Bak de uien in de boter lichtbruin. Voeg de bruine bonen, wat bouillon van een tablet, de plakjes augurk, het laurierblaadje en wat zout en peper. Laat dit 15 min. zacht sudderen. Verwijder daarna het laurierblaadje.
Kook ondertussen de aardappelen gaar en maak hiervan met de melk, zout, peper en een klontje boter een lekkere puree. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snipper de appels.
(dit vond ik op internet)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in en doe laag om laag puree, bruine-bonen en appeltjes, de laatste laag moet bestaan uit aardappelpuree! Strooi wat paneermeel over de puree en bak de filosoof 10-15 minuten tot er een bruin korstje ontstaat.

5. Macaronicroquetten met bruine boter. Aardappelen. Schorseneren. Pruimen.
6. Brussels lof met harde eieren. Aardappelpurée. Gort met rozijnen.

betrapt

De afgelopen dagen waren voor een aantal mensen goede dagen. Voor onze nicht en neef en familie omdat de zware operatie zo goed is geslaagd en net kreeg ik een mail dat hij al weer thuis is. Was je vroeger voor een kleine operatie twee weken in het ziekenhuis, nu krijg je een hersenoperatie en ga je twee dagen later al weer naar huis. Ongelooflijk. Natuurlijk moet hij het voorlopig heel rustig aan doen, maar toch, hij is weer thuis.
Voor mij waren het ook fijne dagen want gisteren ben ik samen met vriendin A. een nieuw fototoestel gaan kopen. Heel lang zitten dubben want tja, die ander is toch niet slecht maar kan niet wat ik echt wil. En omdat ik bewust ben van ‘ leef nu, je weet niet je je een morgen krijgt’ heb ik mezelf er een cadeau gedaan. A. zei dat ik gewoon liep te glimmen na de koop.
Vanmorgen bij haar in de tuin de eerste foto’s gemaakt van een spreeuw en vanmiddag in Groenendaal bij de kinderboerderij hoopte ik dat de ooievaars op hun nest zouden zitten. Ik heb nu zo’n zoomlens dat ik ze echt goed in beeld kan krijgen. En zij hadden ook een feestelijke middag, dat zie je op de foto. Maar op de volgende foto zie je dat ze zich wel betrapt voelden door mijn camera. Ik ben nog verder gegaan met de andere dieren maar kreeg het zo koud dat ik naar huis ben gegaan. Ik was ook benieuwd naar de foto’s. De camera moet ik nog helemaal leren kennen maar nu ik in een fotoclubje zit zal dat vast wel snel gaan. Morgen hoop ik op wat zon want dan ga ik een stukje de polder in.
klik erop om ze vergroot te zien

chocola

ik sta stil
bij de kraam
met de bakken
verboden waar
en weet: het mag niet
maar mijn hand leidt
haar eigen leven
traag, zonder aarzel
gaat zij naar dė bak

het wordt vloed
in mijn mond

de man volgt
de hand
van de bak
naar de mond
ziet het genot
als ik proef
het puur
van het pindarotsje

m’

Vandaag hebben we weer dichtkring en het thema is, inderdaad, chocola. Voor het op papier stond heb ik er al een tijd over nagedacht en pas toen ik het woord ‘pindarotsje’ had en het water in mijn mond liep bij de gedachte daaraan, toen ‘ had ik het gedicht’. Maar dan is het nog niet klaar. Ik wilde in de eerste strofe het aarzelen, vertragen bij de bak accentueren en heb dat gedaan met veel aa klanken. zeg het maar hardop en je voelt dat dat traag gaat. In de laatste strofe heb ik de oo en oe klank willen gebruiken om de mond te accentueren en om de ronde o van genot uit te laten komen. Ook heb ik gedacht om het pindarotsje te vervangen in een praline maar heb dat direct verworpen. Te veel voor de hand liggend, nee, het moest het doodgewone pindarotsje zijn van vroeger thuis. Bovendien breekt dat net lekker het ritme daar. En zo bouw ik dus een gedicht op. Best leuk om het zelf eens te proberen. Ik wil daar best bij helpen.

mijn plataan

Mijn plataan is traag
in het ontwaken
uit de winterslaap

Heel voorzichtig
opent zich een knop
blad en stengel wagen zich
nog niet naar buiten

Eerst even wennen
aan de buitenlucht
de zon schijnt, lokt
maar ze blijven nog binnen
want ‘maart roert zijn staart

En als het weer kouder wordt
dan zitten wij daar kaal en koud
want babydons op het blad
houdt de nachtvorst niet tegen’.

 M’

zon geeft schaduw

Gisteren fietste is langs een huis en zag een prachtige schaduw op de buitenmuur. Helaas, geen fototoestel bij me. Maar vanmorgen scheen de zon wederom en nu had ik mijn toestel wel bij me. Vriendin A. wachtte rustig tot ik van het schaduwbeeld verschillende opnames had gemaakt. Deze vind ik de beste.

Zeg nu zelf, voor zoiets moois ga je toch weer terug? Ik wilde ook de meerkoet die zijn nest aan het bouwen is en met enorme takken in de bek rondzwemt op de foto zetten maar helaas, gisteren was hij er wel, vandaag niet. Dat wordt dus nog een keer terug gaan. Vind ik dat erg? Totaal niet want het is een leuk stukje fietsen zo langs het bos en wie weet wat ik dan weer tegenkom.

spreuk

HAPPY HOUR
betekent tegenwoordig
dat het tijd is
voor een dutje

De Lach

Vroeger hadden wij de Donald Duck thuis en de Taptoe, maar geen blad voor mijn moeder of vader. Maar ik herinner me wel dat De Lach bestond, maar die lag bij de herenkapper, die had je niet thuis. Want daar was wat mee, iets pikants met half blote vrouwen en mopjes die ook ‘ wat schuin’ waren. Ik heb ze wel een ingekeken en genoot vooral van de mopjes. Nu waren wij onlangs bij T. en R. op bezoek en daar liet T. ons ingebonden jaargangen van De Lach zien. Ik mocht er twee meenemen en wat me opvalt dat ik het nu zo onschuldig vind. Tijden veranderen, inderdaad. Er staan reclames in van borstvergrotingen, ja toen ook al, maar ook voor gewichtstoename. En niet zo weinig ook. Dat zie je niet meer.

 

De tekst eronder luidde:

wat zij ook deed, ze kwam niet aan. Toen hoorde van ze Plus-vorm. Binnen enkele weken was ze ponden molliger, won centimeters stevig, gezond vlees. En juist daar waar ‘t op aankomt!
*volle, vrouwelijke boezem
*ronde, stevige armen
*mollige dijen

Ze draagt nu strakke truitjes en pantalons, diep uitgesneden japonnen. Wees ook aantrekkelijk…
schriele figuren, lastige eters
kunnen in korte tijd hun lichaamsgewicht op peil brengen. 5,8,12 en zelfs 20 pond gewichtstoename is geen uitzondering.

Het is leuk om te zien welke filmsterren toen (1963) beroemd waren. En de prijs van het blad? 38 cent.

plinius en de plataan

 DE PLATAAN. Uit :’ PLINIUS. DE WERELD. Naturalis historia.’ pag. 480

Platanen houden vleermuizen op afstand. Een drankje van hun zaadbolletjes en wijn in een dosis van vier denariën is een middel tegen alle vormen van slangen- en schorpioenengif en heelt ook brandwonden. Als men de bolletjes in sterke azijn of liever nog in met zee-ui gekruide azijn fijnstampt, stelpen ze elke bloeding. Als men er honing aan toevoegt, verwijderen ze sproeten, tumoren en hardnekkige puisten in de nek.

Bladeren en schors van de plataan smeert men als zalf op etterbuilen en abcessen, evenals een afkooksel ervan. Een extract van de schors in azijn is een remedie voor het gebit. Als geneesmiddel voor de ogen gebruikt men een afkooksel in witte wijn van de teerste blaadjes. Het dons op de blaadjes is schadelijk voor oren en ogen. De as van verbrande zaadbolletjes geneest brandwonden veroorzaakt door vuur of bevriezing. De schors in wijn verzacht de steek van een schorpioen.

Plinius leefde van 23-79 n. Chr. en baseerde zich in dit boek op honderden Griekse en Romeinse bronnen.

 

Het is een genot dit boek geregeld te pakken als ik met een bepaald onderwerp bezig ben, zoals nu met de plataan. Tot ver inde middeleeuwen werd zijn werk als de waarheid beschouwd. Leuk vind ik om te zien wat voor kwalen er in zijn tijd waren zoals in bovenstaand stukje te lezen is. Kanker kwam toen ook al voor. Grappig klinkt het woord’ hardnekkig’ voor de puisten in de nek. Tegenstrijdig lijkt mij dat je de teerste blaadjes gebruikt als geneesmiddel voor de ogen terwijl even daarna staat dat het dons erop schadelijk is voor de ogen. Maar misschien worden ze onschadelijk door het koken in wijn. Al met al ben ik nog steeds blij dat ik het, toch wel dure boek, in juni 2008 gekocht heb in Baarn toen we op de Lage Vuursche kampeerden, in afwachting van de niertransplantatie.

snelle vogels

Ik was donderdag met M. op het strand en we hebben staan kijken naar die watervlugge kleine vogeltjes die met een sneltreinvaart door het water en over het strand lopen. Ik kon toen niet op de naam komen, later wel: drieteen strandlopertjes. Ik heb er ooit een gedicht over gemaakt dat ik nu iets verander omdat ik dat nu beter vind:

steltjes in zee

dit zijn vogeltjes met haast
lopen als een versnelde film
door de laatste golfjes heen
de renpas slechts onderbroken
voor een snelle hap
buikjes net boven zeeniveau

stilstaand gaan deze lopertjes
verloren in de glinstering
van zonnevlekken

m’

De foto’s heb ik van internet omdat ik mijn kleine camera mee had en ze dus niet dichtbij door de lens kon krijgen en iedere stap die ik in hun richting deed, deden zij weer een stap van mij af of vlogen op.

mooi blauw is niet lelijk

Deze twee foto’s maakte ik in Hoorn. Gewoon lopend over straat en rondkijkend kom je zoveel moois tegen. En juist als iets er niet mooi geverfd uitziet, kan het een mooie foto opleveren. En de spiegeling in het water, het blijft me boeien.

klik erop om te vergroten

Verder kijken »