oude bloemen

Voor allen die er niet opuit kunnen om een bloemetje te kopen stuur ik er nu twee in gedachten naar hen toe. Mijn buurvrouw weet dat ik veel oude bloemen heb gefotografeerd en zij had een groot bloemstuk met Zuid-Afrikaanse bloemen gekregen dat nu ruim over het hoogtepunt heen was. Een aantal van die bewaarbare bloemen stonden bij me voor de deur met de boodschap: ‘als je er wat aan hebt, veel plezier ermee. Anders doe je ze maar weg.’

Nou, dat zal niet snel gebeuren. Dus met de zon op tafel, een wit vel papier eronder ging ik lekker aan de slag. Het is zo leuk om met schaduw te spelen, dus steeds even anders neerleggen en van een andere kant fotograferen. En dan kan een oude bloem er opeens zo uitzien.

krokodil

Afgelopen zondag heb ik in het natuurmuseum Rotterdam de huid van verschillende krokodillen bewonderd en het verschil in grootte. Is de een amper een meter, de ander is ruim drie meter. Lekker als ze niet weglopen en je rustig de tijd kunt nemen om ze te fotograferen. Opeens moest ik aan een springliedje denken van zo’n tien jaar na de oorlog:

‘Onder de brug van het Spaarne daar lag een krokodil.
Ik wou erop gaan varen, toen beet hij in mijn bil.
Au, au, au, mijn hele bil is rood-wit-blauw.’

Ik kijk ook in het dikke boek dat Herodotos in de vijfde eeuw voor Christus schreef over krokodillen, maar dat komt morgen. Nu de foto’s.

depot Boijmans van Beuningen

Gisteren liep ik langs het nieuwe nog in aanbouw zijnde depot van museum Boijmans van Beuningen. Het wordt het eerste depot ter wereld waar je als bezoeker zelf, of met een gids, rond kunt dwalen door de opgeslagen werken. Lijkt me een geweldige ervaring. Het gebouw is nog niet af maar wat een kijkgenot nu al vanaf de buitenkant door al die spiegelende ramen. Ben zo benieuwd hoe de binnenkant eruit gaat zien. Maar dat duurt nog een paar jaar denk ik voor we erin kunnen.

zandspoor

Vandaag zulk heerlijk weer dat ik er opuit moest. Samen met vriendin A. door het duin fietsen naar Bloemendaal aan zee. Daar eerst koffie en daarna over het strand gelopen. Gelukkig had ik mijn fototoestel mee want er waren zulke mooie zandsporen, die moest ik mee naar huis nemen. Kijk maar, zonde om zo maar te laten liggen.

Engelse drop

Een tijd geleden kregen we de foto-opdracht: Engelse drop. Geen uitleg of suggesties, gewoon zelf aan de gang gaan. Flinke zak Engelse drop gekocht en ermee gaan spelen. Dat is leuk, verrassend en als je daar een tijd mee bezig bent zie je een ontwikkeling. Van eerst alleen sorteren met steeds een ander achtergrond tot het bewerken en veranderen op de computer (laatste foto). Dat ziet er dan zo uit:

storm

De storm van de afgelopen dagen en een afgevallen bloem van de orchidee inspireerden mij tot het maken van deze foto.

detail

Ik ben, dat is inmiddels bekend, meer van het detail dan van het grote geheel. Dus een oude schutting trekt mijn aandacht maar ik geniet van de knoesten en andere onregelmatigheden erin en die zet ik op de foto. Thuisgekomen bekijk ik de foto’s, gooi weg, sla op of ga ermee aan de slag om er iets anders van te maken. Zoals onderstaande foto.

uitzicht

Bijna elke avond kijken we vol bewondering naar de lucht en zijn wolken en verkleuringen. En als ik denk: nu maak ik geen foto’s meer, zie ik weer een lucht die toch weer op de foto wordt vastgelegd. Dit zagen we vanavond en een kwartier later was het al weer verdwenen. Maar ik heb het.

wintersilhouet

Als je hier de schoonheid van ziet, kun je toch geen hekel aan de winter hebben?

berk

Vandaag moest ik voor iets anders foto’s buiten maken en dat was geen straf met dat lekkere weer. Bij ons aan de overkant staat een prachtige berk en die heb ik nu eens van dichtbij bekeken en natuurlijk gefotografeerd. En pas op de computer, uitvergroot, zie je nog meer de schoonheid van zo’n klein stukje bast. Als ik goed zou kunnen schilderen zou ik dit op doek zetten, maar nu doe ik het met de foto. Ben ik ook blij mee.

Verder kijken »