herfstblad

Vroeger droogde ik herfstbladeren en plakte ze in een herbarium. Nu droog ik ze en scan ze of zet ze op de foto en bewaar ze in mijn computer. Soms maak ik er een kaart van. En iedere keer denk ik, als ik een mooi blad op straat of in het bos zie liggen: ik heb er genoeg thuis. Maar ja, dan denk ik ook direct: maar deze heb ik nog niet. En dan gaan ze toch mee naar huis, droog ik ze en doe er soms wat mee, soms niet. Maar de vorm van dit gingoblad vroeg om schaduw. Dus boven een wit vel papier gehouden en op de foto gezet. Ben ik helemaal blij.

boeksel herfstbeweging

Gister weer eens aan het boekselen geweest en vandaag met de uitgespaarde letters een gedicht gemaakt. Nu echt mijn boodschappen gaan doen, de plicht roept.

klik erop om het vergroot te zien.

onverwachte ontmoeting

Vanmorgen heerlijk rondgelopen in het Groenendaalse bos en daar had ik een onverwachte ontmoeting met een cycloopje.

dieren onderweg

Gisteren zag ik tijdens mijn kleine boswandeling niet allen honden al vielen die het duidelijkst op.
Als eerste zag ik een klein slakje toen ik op iets anders inzoomde. Vervolgens zag ik heel duidelijk een wijngaardslak op een boomstam. Heerlijk dat die slakken rustig blijven zitten als je ze wilt fotograferen.
Terwijl ik mijn blik meer naar boven richtte zag ik een houtduif die mij ook alle gelegenheid gaf om hem/haar vast te leggen. En net toen ik dacht: nu stop ik mijn camera weg en ga wat steviger doorstappen zag ik een spin die ook rustig bleef zitten. Weer eens wat anders dan al die mooi verkleurende bladeren.

inspiratie

Soms hoef je de deur niet uit voor inspiratie. Gewoon tussen de bewaarde stenen en schelpen zoeken tot je oog de juiste vindt voor dat moment.

monogaam

Op de tv is een programma ‘DNA onbekend’. Het blijkt dat moeders in alle tijden wel eens een slippertje maken en dat het kind dat daaruit geboren wordt niet of pas later ontdekt dat zijn/haar vader een ander is dan degene die het heeft opgevoed.
Vaak worden dieren als voorbeeld genomen van echte trouw. Maar door DNA onderzoek blijkt dat ook dierenmoeders slippertjes maken. Zo werd ontdekt dat tussen de tien en zeventig procent van de jonge vogels in het nest van de ouders die monogaam zouden zijn niet van de vader zijn die voor hen zorgt.

Als de vrouwelijke boerenzwaluw een slippertje maakt kiest zij steevast voor een mannetje dat een langere en meer symetrische staart heeft dan haar eigen partner. Die fraaiere staart schijnt erop te duiden dat het mannetje resistenter is voor parasieten. Zo krijgt zij mogelijk kinderen die ook weerbaarder zijn tegen parasieten.

Maar als de boerenzwaluwman zijn vrouwtje betrapt op vreemdgaan neemt hij wraak: hij let niet meer zo goed op haar kinderen. Het is de aan de vrouw om zo stiekem mogelijk te paren met een sterkere (buur)man.

Leuk om te lezen als je keurig naast je man in bed ligt. Het boek waarin ik het las is van Natalie Angier en heet ‘Beestachtig mooi’. De afbeelding van de boerenzwaluw is van de vogelbescherming.

nieuwe kwal ontdekt

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zo heb ik net op mijn kamer een nieuwe kwal ontdekt, er is nog geen naam voor bedacht, zo nieuw is hij nog.

boeksel mol

mol

even is het gras onberoerd
dan gaat een rilling door de bovenlaag
daar gaat de grond open
spuit op, valt neer, verbrokkelt
tussen oude molshopen
komt alweer een aardfontein omhoog
het spuiten stopt hier
elders komt de grond alweer op

hier graaft het dier
met de gevoelige snuit
voortroeiend met zijn
opzij uitstaande voorpoten
door de losse grond
tastend op zoek
naar vette regenwormen
ongezien het grasperk mollend

marisca

boeksel lentekleed

lentekleed

de lentewind spreidt een gele stuifmeelwolk
over zacht wiegende wilgenstruiken
vol dikbuikige katjes
insecten vliegen zoemend aan
op jacht naar honing en stuifmeel

bijen dringen met hun tong
tot in het binnenste
van de kleine bloempjes
hun hele lijf wordt overpoederd
met fijne geel meel


wij liggen stil naast de wilg
rondom gonst het
van af en aan vliegende insecten
de wind zwelt aan
bedekt ons met haar lentekleed

marisca

Heerlijk, weer een boeksel gemaakt met gedicht erbij. Het begint weer te stromen.

mislukte date

Vanochtend liep ik langs het water en hoorde een soort gebrom. Ik keek achterom en zag twee futen tegenover elkaar op het water drijven. Het leek of daar het geluid vandaan kwam. Ik bleef even staan kijken en zag dat de ene fuut iets opdook en het aan de andere fuut wilde geven. Ik nam aan dat de schenker de man was en de ontvanger de vrouw. Maar zij wilde geen ontvanger zijn en bleef stoicijns voor zich uitkijken. Weer probeerde hij, het leek me een klein visje, aan haar te geven maar ze reageerde totaal niet. Na de derde keer gaf hij het op, dook onder water en kwam een stuk verder boven. Deze dat had hem niet gebracht waar hij op hoopte. En zij? Zij dobberde voort.

Verder kijken »